top of page

המאה ה-19: המהפכה התעשייתית ולאומיות

For link.jpg

🧠🔄 צמיחת האידאולוגיות: כשהעולם עשה "חשיבה מחדש" ומציא דרכים חדשות לארגן את החברה!

המאה ה-19 הייתה כמו פורום רעיונות ענק שבו כולם צעקו "יש לי רעיון איך לסדר את העולם!" 🗣️💭


כשהמהפכה התעשייתית הפכה את הכל, אנשים התחילו לחשוב מחדש על איך החברה צריכה להתנהל, וכך נולדו האידאולוגיות הגדולות שמשפיעות עלינו עד היום (כמו האפליקציות המובילות שמעצבות את חיינו, רק בגרסה של פעם).


הליברליזם היה כמו האידאולוגיה של "תנו לי לעשות את שלי!" 🤔✌️ - הליברלים האמינו בחופש אישי, כלכלה של שוק חופשי ומינימום התערבות של הממשלה. הם דגלו בזכויות אזרח, חופש ביטוי ושלטון חוק שווה לכולם. זה כמו לומר: "אני רוצה להיות היוטיובר שלי בלי שהמנהל יגיד לי איך לעשות את זה!"


הלאומיות הייתה הרעיון ש"אנחנו העם שלנו!" 🏳️🗻 - לאומנים האמינו שלכל עם (שמדבר אותה שפה ויש לו תרבות משותפת) מגיעה מדינה משלו. זה ממש כמו לומר שלכל קבוצת חברים טובים מגיע לפתוח קבוצת ווטסאפ נפרדת, רק שפה מדובר על מדינות שלמות! הגרמנים, האיטלקים והפולנים, שהיו מפוזרים בממלכות שונות, התחילו לדרוש להתאחד.

הסוציאליזם היה התשובה ל"למה לעשירים יש כל כך הרבה ולנו כלום?!" 👨‍🏭💰 - הסוציאליסטים כמו קרל מרקס האמינו שהעושר צריך להתחלק בצורה הוגנת יותר. הם ראו איך הפועלים חיים בעוני בזמן שבעלי המפעלים מתעשרים, וקראו למהפכה! מרקס אמר שההיסטוריה היא מאבק בין מעמדות, וקרא לפועלים להתאחד ולקחת את השליטה על אמצעי הייצור. כמו לומר "למה רק המורים שולטים בציונים? גם לנו צריכה להיות מילה!"

השמרנות הייתה בעצם "היה יותר טוב פעם, בואו נחזור לזה!" 👑📜 - השמרנים התנגדו לשינוי וניסו לשמור על הסדר הישן של מלכים, אצולה וכנסייה. הם חששו שכל הרעיונות החדשים יובילו לתוהו ובוהו, כמו אלה שאומרים "בואו נשאר עם מחברות ולא נעבור לטאבלטים בבית ספר!"


האידאולוגיות האלה נאבקו זו בזו כמו רשתות חברתיות מתחרות, כל אחת מנסה למשוך יותר "עוקבים" - והן עיצבו את הפוליטיקה שאנחנו מכירים עד היום!

bottom of page